Toos Graaff Training en Counselling
Zeester 95
2221 KX Katwijk aan Zee
tel: 071-4080316
E-mail: info@toosgraaff.nl

TOOS GRAAFF

Opleiding en ontwikkeling uitgebreid

Als docent lichamelijke opvoeding aan een middelbare school, sprak ik vaak met de leerlingen over wat ze na het examen wilden doen. Dat inspireerde mij om in 1983 de tweejarige opleiding Leerlingbegeleiding-Schooldecanaat te volgen aan de toenmalige Hogeschool Holland bij Wibe Veenbaas, Monique van Hattem en Piet Weisfelt. Dat was een gedegen counsellingopleiding, waar ik de basis van het begeleiden goed leerde ťn waar mijn eigen traumaverwerking begon. In de opleiding werd veel gewerkt met de theorie van de Transactionele Analyse (TA). Dit sprak me aan en omdat ik door wilde met het vak van counsellor, besloot ik een driejarige opleiding TA te doen bij Piet Weisfelt. Na 2 jaar verdere TA-studie wilde ik me breder ontwikkelen op het gebied van begeleiding en psychotherapie. Ik volgde de opleiding Practioner Neuro-linguÔstisch Programmeren (NLP) en daarna de Mastersopleiding NLP bij Wibe Veenbaas.

In 1991 stopte ik met lesgeven, maar bleef aan school verbonden als leerlingbegeleider. Daarnaast groeide mijn praktijk, gaf ik faalangsttrainingen aan volwassenen, was ik freelance trainer bij onder meer de Hogeschool Holland en het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum. Ook gaf ik als co-therapeut van Wibe Veenbaas meerdaagse workshops Persoonlijk Werk aan het opleidingsinstituut TA/NLP in Utrecht. Door mijn verhuizing kreeg ik in 1993 een grote praktijkruimte aan huis. Hierdoor kon ik ook met kleine en grotere groepen in mijn eigen praktijk werken. Ik ging daarnaast colleges geven aan de Stichting Psycho-Sociale Opleidingen (SPSO/Academie Integrale Menswetenschappen) te Utrecht en werd leertherapeut voor de studenten.

Mijn wens om het lichaam meer als ingang voor begeleiding te kunnen gebruiken, resulteerde in 1995 in een opleiding Lichaamsgerichte Therapie (Bijscholing Emotioneel Lichaams Werk - ELW). ELW gaf me de mogelijkheid om de (hoofd)controle los te laten en te leren luisteren naar wat mijn lichaam me vertelde. Om mijn eigen spirituele ontwikkeling verder gestalte te geven, begon ik in 1998 met de studie Quantum Psychology bij Dr. Stephen Wolinsky. Hij maakt een verbinding tussen westerse psychologie en oosterse spiritualiteit. Deze opleiding duurde 3 jaar, maar door verder te gaan met mediteren, studeren en oefenen loopt het leerproces voortdurend door. Tussendoor volgde ik bij Piet Weisfelt nog een opleiding in diagnostiek en behandelplanning.

NU

Om nieuwe dingen te kunnen doen, ben ik in 2000 gestopt met mijn werk op school. Ik ben gaan samenwerken met Theo van der Heijden, een hele fijne collega. We geven therapeutische 4-daagse trainingen Emotioneel Vaardig Worden. Dit is een van de hoofdbestanddelen van mijn werk geworden. Het werken in een grotere groep gedurende langere tijd (11 dagdelen) kan veel energie losmaken om doelen te bereiken die eerst onbereikbaar leken voor de cliŽnt.

Tijdens mij werk als co-therapeut kwam ik in aanraking met het Systemisch Werk van Bert Hellinger (familieopstellingen). Ik ben opleidingen en workshops Systemisch Werk gaan volgen en sinds 2001 geef ik nu workshops Systemisch Constellatie Werk. Ook dit is een belangrijk onderdeel van mijn werk geworden. Het is heel fijn om een instrument te hebben waarmee mensen een dieper inzicht krijgen en de therapieduur vaak zeer verkort kan worden.

Daarna volgde weer een  grote opleiding, namelijk een Traumatraining bij Johannes Schmidt en Andrea Wandel. Uitgangspunt hierbij is, dat het trauma niet zit in de gebeurtenis, maar is opgeslagen als vastgezette energie in het lichaam. Het creŽren van veiligheid, de nadruk op hulpbronnen en het zeer secuur en minutieus werken, worden in Traumawerk benadrukt. Op allerlei manieren studeer ik bij nu hen verder.

In 2008/2009 heb ik een vervolgopleiding Lichaamsgerichte Therapie gedaan bij Bodymind Opleidingen, met als titel: "van Symbiose en Narcisme naar Autonomie". Alle karakterstructuren, met hun symbiotische en narcistische varianten, kwamen weer uitgebreid aan bod. Elke structuur heeft zijn eigen therapeutische aanpak, het was fijn te ervaren dat ik het meestal intuÔtief al goed aanvoel. En als iets niet werkt, nou dan doe ik wat anders.

De Traumaopleiding heb ik vervolgd met een vierdaagse training bij Dr Diane Poole Heller over SE (Somatic Experiencing) en stijlen van (jonge) hechting. Heel inspirerend, ik ga zeker meer bij haar doen.

In 2010 heb ik een opleiding Systemisch Werk en Ziekten gevolgd bij Stephan Hausner, bij het Bert Hellinger Instituut te Groningen. Ziekten als uitdrukking van de ziel, opstellingen als middel om verborgen verstrikkingen, uitsluiting, familiegeheimen e.d. helder te krijgen, zodat wellicht heling mogelijk is of een betere relatie met de ziekte. Dit is een gebied, waar heel veel in ontwikkeling is, waar ook onderzoek verricht wordt, om meetbare resultaten te verkrijgen. Fijn om hier een bijdrage in te kunnen leveren.

In 2011 vooral weer bijgeschoold op het gebied van Systemisch Werk, met driedaagse trainingen bij Stephan Hausner, Carola Castillo en Franz Ruppert. Verder de (derde) driedaagse training met Marianne Bentzen in Neuro-affectieve Psychotherapie.

In 2012 heb ik mijn ontwikkeling vervolgd met een opleiding bij Judith Blackstone: "Embodiment Trainers Training". Zij werkt met vele technieken om Zelfrealisatie te bevorderen. Diep in je lichaam kontakt maken met "fundamental conciousness", met de diepe grond van Zijn, waarmee het o.m. ook mogelijk is om hele jonge scriptpatronen, die opgeslagen liggen in je lichaam gewaar te zijn en los te laten.

In 2013, weer een vierdaagse training gevolgd bij Marianne Bentzen in Neuro-affective psychotherapy. In 2016 en 2017, een scholing van twaalf dagen en het gaat nu nog door met supervisiedagen.

Tegelijkertijd heb ik me verder geschoold in traumawerk bij Andrea Wandel in " healing the origin".

In 2015 heb ik een digitale scholing gedaan bij Dr. Ellyn Bader en Dr. Peter Pearson van het Couples Instititute in Los Angeles,  in relatietherapie. Het gaat om schriftelijke lessen aangevuld met conference calls, erg leerzaam en behoorlijk veel, gelukkig in eigen tijd te doen. Vanaf 2016 zit ik in de Advanced group.

Wat ik niet genoemd heb zijn talloze congressen, workshops en kortere trainingen op het terrein van begeleiding,psychotherapie, coaching en supervisie. Verder zit ik in diverse intervisiegroepen en een supervisiegroep onder leiding van Henne Arnolt Verschuren (onder meer directeur van BodyMind Opleidingen).